Calabrië – N’drangheta

Achtergrond
Direct de meest lastige van de drie om uit te spreken, hopelijk helpt dit: En-drang-ge-ta. Gesitueerd in de laars van Italië en één van de armste provincies van het land. Op dit moment absoluut de grootste organisatie van de drie Italiaanse stromingen. De marktleider op het gebied van cocaïne handel in de wereld en hebben een geschatte omzet van zo’n 90 miljard euro per jaar. Uiteraard is hun boekhouding niet goed te controleren, maar experts zeggen dat dit dichtbij de waarheid zou moeten liggen.

Toen de Siciliaanse maffia eind jaren 80 besloot om oorlog te gaan voeren met de staat zorgde dit ervoor dat zij alle aandacht kregen van politie, justitie en de overheid. De N’drangheta wist hier direct op in te spelen door de gaten die ontstonden, doordat de Sicilianen met andere dingen bezig waren dan geld verdienen, direct op te vullen. De kracht van de N’drangheta is de bouw van de organisatie. Net zoals de Cosa Nostra hiërarchisch opgebouwd maar met een groot verschil: de basis van de familie zijn bloedverwanten. Dit zorgt ervoor dat leden onderling altijd een bepaalde extra trouw of loyaliteit hebben, omdat het om je eigen familie gaat.

De organisatie
De N’drangheta is internationaal succesvol. Dit is te verklaren door hun structuur, regels, mores etc. die zij vanuit ‘huis’ meenemen naar de plaats waar ze zich gaan vestigen. Er worden bijna kopieën gemaakt van de familiestructuren uit Calabrië en deze structuren wordt door familieleden overal ter wereld lokaal uitgerold. De CEO van de N’drangheta heet Capo crimine.

De N’drangheta heeft veel overeenkomsten met grote familiebedrijven. Uiteraard vanwege de bloedband die er moet zijn. Deze connectie zorgt voor andere onderlinge verwachtingen en manieren van samenwerkingen dan dit in een corporate omgeving of MKB gebruikelijk is.

Hoewel de organisatie ook al ruim 120 jaar bestaat (althans vindbaar in de literatuur) werd deze stroming buiten Italië pas bekend in 2007 toen zij in het buitenland een zesvoudige moord pleegde in Duisburg. Tot die tijd wisten ze heel erg goed van de radar te blijven.

Uiteraard is dit slechts een korte schets van deze stroming, in mijn boek komen de nuances, details en verdere uitwerking aan bod.