Campanië – Camorra

De Achtergrond
Het bekendste (oud) lid van de Camorra is Roberto Saviano. Deze journalist wist een periode undercover te gaan bij een lokale bende in Napels. Hij werd opgenomen in de traditie en was getuige van gruwelijke zaken, maar ook getuige van de manier van werken met de onder-, maar ook de bovenwereld. Saviano schreef hier een bestseller van: Gomorra. Nadat bekend werd dat hij undercover was geweest werd hij direct vijand nummer 1 voor de Camorra. Hij wordt dagelijks bewaakt door minimaal 5 bewakers en kan nergens vrij naar toe.

Saviano schreef over het centrum van de Camorra: Napels. De stad en het achterland zijn bekende maffia broeinesten. Veel mensen kunnen zich wel beelden herinneren van afval wat zich ophoopt in de straten van Napels. Dit was het werk van de maffia om op deze manier druk te zetten op de politiek bepaalde om beslissingen tegen te houden.

Napolitanen zijn, in vergelijking met de andere twee stromingen, meer extravert: dure kleding, opvallende auto’s en extravagante levensstijl: de buitenwereld mag best zien dat je succesvol bent. Maar goed, dit zorgt er ook voor dat niet alleen je omgeving ziet dat je succesvol bent: ook de politie.

De organisatie
De Camorra heeft veel inzich wat binnen MKB bedrijven ook meer normaal is: jonge en enthousiaste drang om te groeien omdat ze nog niet tot “de gevestigde” namen horen. Inventief maar ook bereid om bepaalde risico’s te lopen wat kan leiden tot succes, of juist niet.

De Camorra is minder strak georganiseerd. Er is tussen de Clans in de omgeving niet een vergelijkbare hiërarchische structuur als bij de Cosa Nostra of de N’drangheta. Ze organiseren zich lokaal en zijn meer opportunistisch en daardoor zijn ze vooral bezig met het beschermen van hun eigen territorium.

Uiteraard is dit slechts een korte schets van deze stroming, in mijn boek komen de nuances, details en verdere uitwerking aan bod.