Sicilië – Cosa Nostra

De achtergrond
Voor de meeste mensen is de Siciliaanse maffia het meest bekend: de Cosa Nostra. Vrij vertaald betekent dit ‘onze zaak’. De Cosa Nostra wordt door de literatuur vaak gezien als ‘eerste’ grote Italiaanse maffia stroming. Op het eiland concentreert deze stroming zich met name rondom de hoofdstad Palermo en het westen van het eiland.

De Cosa Nostra is sterk hiërarchisch georganiseerd en kent Families (een georganiseerde groep: een locale organisatie). De samenstelling van deze ‘families’ zit met name op afkomst (dorp/ stad/ omgeving) en niet persé dat de leden écht familie van elkaar zijn. Er is een duidelijke structuur en opbouw van de organisatie en is het een ‘eer’ om lid te zijn van deze organisatie. Leden van de maffia noemen zich niet voor niets: “oumo d’onore” (mannen van eer). De CEO van de Cosa Nostra wordt ook wel “Capo di tutti capi” genoemd (Baas der bazen).

De organisatie
Een corporate organisatie kent veel kenmerken die de Cosa Nostra ook heeft. Een strakke structuur en duidelijke hiërarchische lijnen. Een samenwerkingsverband van professionals die niet gebaseerd is op een bloedband. De Cosa Nostra heeft op Sicilië veel zichtbare littekens nagelaten. De bouw van bijvoorbeeld door de EU gesubsidieerde windmolenparken op het eiland en die vervolgens niet laten aansluiten op het elektriciteitsnet (het geld was immers binnen, dus het werk zat erop).

Uiteraard kennen veel mensen het dorp Corleone vanwege de bekendste maffia film allertijden: de Godfather.

Uiteraard is dit slechts een korte schets van deze stroming, in mijn boek komen de nuances, details en verdere uitwerking aan bod.